onsdag 9 juli 2014

Hur enkla som helst

Rågsiktskakor (recept för 4 st)



50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g rumsvarmt smör (smält)
12-14 dl Rågsikt

Gör så här
1. Smula jäst i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken, och rör tills jästen har löst upp sig.

2. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg.
Knåda kraftigt i några minuter.

3. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter under bakduk.

4. Knåda igenom degen på mjölat bord. Dela degen på 4 delar och forma dom till runda bollar.
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18-20 cm i diameter. Lägg dom på plåt med
bakplåtspapper.

5. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med tex ett snapsglas. Nagga brödkakorna med
en gaffel. Låt dom jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under tiden.

6. Grädda bröden mitt i ugn i 12-15 minuter. Låt dom svalna på ett galler eller under duk.

7. Fika och njut :O)


Inga kommentarer: